Wie kent hem niet? Kikker met zijn rood-wit gestreepte zwembroek. Hannah en Rhodé vinden hem geweldig. En, eerlijk: ik vind het zelf leuke verhaaltjes om voor te lezen.

Via een weggeefhoek kreeg ik een boekje met amigurumi haakpatronen, waar een kikker-figuur in staat. Zelf zag ik daar onmiddellijk de echte Kikker (die van Max Veldhuijs) in!

Het haakpatroon zou eigenlijk resulteren in deze kikkerprins.

Ik had nog nooit stokjes gehaakt, dus dat heb ik door middel van dit boekje en dit project geleerd. Er stond een duidelijke uitleg achterin voor beginners! De benodigde hoeveelheid groen katoen heb ik onderschat, waardoor Kikker een paar verschillende tinten groen heeft gekregen… en één been viel met haken wat losser uit dan het andere been, waardoor de vulling te zien is. Allemaal leerpuntjes voor een eventuele volgende keer. Voor nu is hij geslaagd, hij werd al zowat door de kinderen uit elkaar getrokken (allebei hingen ze aan een arm) voordat ik goed en wel begonnen was aan de rood-witte zwembroek van Kikker.

Deze versie werd al door de kinderen bijna uiteengereten – zo enthousiast waren ze!

De zwembroek van Kikker haken

Ja, daar heb ik best even tegenaan gehikt. Als beginner een kikker volgens een duidelijk patroon haken (en een paar elementen weglaten), is niet zo ingewikkeld. Maar vervolgens uit de losse pols een broek verzinnen die hij aanpast, terwijl je nog nooit een broek gemaakt hebt (refogezin met alleen meisjes), dat is andere koek. Ook leek het me leuk als het een kledingstuk zou worden dat aan- en uitgetrokken kan worden. Het is me gelukt, na halverwege wat tips gevraagd te hebben aan meer ervaren haaksters (o.a. in de Facebook-groep ‘Haken voor de echte beginneling‘. Daar hoorde ik nog van andere manieren die achteraf handiger klonken, maar ik vertel nu hoe ik het uiteindelijk gedaan heb…)

Hoe deed ik dit?

  1. Haak een ketting lossen (met rood garen) die goed om de buik van je Kikker past. Liever iets te strak dan iets te los – een broek die afzakt is niet handig. Terwijl een ietsje strakke broek niet zo erg is, de buik van de kikkerknuffel kun je toch wel wat induwen als dat nodig is.
  2. Haak in die eerste toer van lossen nu een toer stokjes. Zo maak je de bovenste rode streep van de broek. Bij mijn Kikker was het het mooist om per streep twee toeren stokjes te haken.
  3. Dan maak je een witte streep aan de rode streep. Probeer tussendoor of de broek bovenrand inderdaad strak genoeg zit. Zo nodig kun je nu nog in een toer wat meerderen of minderen zodat hij beter past!
  4. Maak nog een rode streep.

5. Halverwege de tweede witte streep komt de splitsing naar 2 broekspijpen. Omdat ik per streep 2 toeren haakte, maakte ik de eerste toer van de tweede witte streep nog gewoon helemaal rond.

Tekening van het begin van de eerste broekspijp. In grijs is de toer met wit. De paarse pijltjes geven de richting aan. Bij het groene streepje moet je ongeveer ‘oversteken’ naar de andere kant. Bij het blauwe streepje moet je ongeveer overgaan op de rode streep, want er zijn dan al 2 witte toeren boven elkaar. Dat is dus vlak na / direct bij het oversteken. Hierdoor komt het toerbegin en -eind in het kruis te liggen. Eventuele onregelmatigheden, zoals het verspringen van strepen wat ik had, is dan ook mooi weggestopt.

6. Bij de tweede toer in de tweede witte streep, ging ik halverwege ineens ‘aan de overkant’ verder. Zo maak je dan het begin van de eerste broekspijp. Hiervoor had ik het aantal steken geteld, zodat ik echt op de helft zou oversteken. Zie ook plaatje met tekening en uitleg.
7. De strepen in de broekspijpen zijn net zo hoog als in het bovenste deel, dus in mijn geval 2 toeren met stokjes. De toer van de broekspijp begint en eindigt in het kruis. Als de eerste witte streep van de broekspijp de goede hoogte heeft, ga je vanaf het kruis door met de rode streep (de derde vanaf de bovenkant). Dat is eigenlijk al vlak na het ‘oversteken’.
8. Maak zo nog een hele witte en een hele rode streep. Zodat je in totaal 4 rode strepen en 3 witte strepen hebt. Hecht af.
9. Je hebt nu een boord met 1 broekspijp. De tweede broekspijp begin je ook in het kruis, met wit garen. Na 1 toer kun je dan over op de rode streep. Maak nog een witte en een rode streep en dan kun je weer afhechten. Klaar!
10. Voor zover er in het kruis nog gaten zitten kun je die dicht maken.

Het resultaat!

In schema:

t 1: lossen rood
t 2-3: stokjes rood
t 4-5: stokjes wit
t 6-7: stokjes rood
t 8: stokjes wit, helemaal rond
t 9: stokjes wit, als je op de helft bent ineens weer verder haken in begin
t 10-11: stokjes rood
t 12-13: stokjes wit
t 14-15: stokjes rood
en herhaal t 9-15 voor de andere broekspijp

Verspringende strepen?

Hier zie je wat ik bedoel met ‘verspringende strepen’.

Als beginner zie ik niet direct de ‘beginnersfoutjes’, zoals het verspringen van de strepen bij het wisselen van kleur. Hier werd ik wel door iemand liefdevol op gewezen. Dit kan als volgt worden opgelost:

  1. Bij het wisselen van kleur eerst nog een halve vaste doen in de laatst gebruikte kleur.
  2. In de nieuwe kleur eerst 3 lossen haken. Dit fungeert als je eerste stokje.
  3. Dan verder met stokjes zoals je gewend bent.

Voor nu laat ik hem zoals hij is (de meisjes zijn er dolgelukkig mee!) maar als ik hem nog een keer zou haken dan zou ik bovenstaande wel doen, dan is het resultaat net wat mooier.

Nog wat resultaatfoto’s:

Voorkant zwembroek Kikker
Achterkant zwembroek Kikker
Detail van het kruis van de zelf gehaakte zwembroek van Kikker
Kikker met de broek aan gehaakt!

Patroon van Kikker

Het boekje waar het patroon van Kikker uit komt, is een creatieve bijlage van de Libelle geweest. Ik kan online geen referenties vinden naar zo’n boekje dus ik denk niet dat het nog verkrijgbaar is.

Wel heb ik het originele patroon online gevonden en dat is een gratis patroon. Als je een kopietje wilt van de Nederlandse die ik heb, laat het dan even weten.
Ook vond ik hem op een andere site als onderdeel van een e-book.

Aanpassingen die ik heb gedaan: Eigenlijk heb ik alleen wat onderdelen weggelaten die niet bij de Kikker van Max Velthuijs passen. De kroon, de strik om de nek en de bal heb ik niet gemaakt. En verder heb ik dus alleen de bovenstaande zwembroek zelf toegevoegd.