Leren haken

Eind 2016 kreeg ik van een vriendin een boekje om ‘superlieve minidiertjes’ zelf te leren haken. Haaknaalden en enkele andere toebehoren (zoals een handig opberg-zakje voor de haakspullen, zie foto waarop hij open ligt en foto waarop hij dichtgestrikt is op de blog van mijn zus) had ik al eerder van mijn zus gekregen. Vorig jaar heb ik met vlagen een aantal van die beestjes gemaakt, heel leuk! Het handige is dat zo’n beetje alle onderdelen met een ‘magische ring / mr’ beginnen, en vervolgens redelijk simpel uit te werken zijn. Ik heb heus wel eens instructies gevraagd, maar na verloop van tijd is het echt wel duidelijk!

Een groter project

Nadat ik drie diertjes gehaakt had – het schaap, de olifant en het konijn – ontstond de gedachte om wat specialers te willen. Want die kleine diertjes, dat is toch wel een heel gepruts (bijvoorbeeld de slagtand van de olifant…). Toen Maikel in het boekje ook een pinguïn zag staan, vond hij die wel leuk, want ‘dat is net Tux!‘.
Ik dacht: Wie is Tux dan? 😏

Tux van Linux

Als Maikel over zijn werk praat, valt de term ‘Linux‘ wel eens. Dat is een of ander besturingssysteem waar hij mee werkt. Het logo van Linux is een pinguïn. En die pinguïn heet Tux. En die wilde Maikel dus wel in zijn kantoor hebben staan. Een nieuw project was geboren…

Patroon Tux zoeken

Om het helemaal goed te kunnen aanpakken, ging ik op zoek naar een haakpatroon van Tux. Want, dacht ik, wij zijn vast niet de eersten die dat verzinnen. En dat plaatje in het boekje was dan wel een pinguïn, maar het was toch geen echte Tux.
Helaas kon ik niet een Nederlandstalig haakpatroon van Tux vinden. Er waren wel een paar mensen die iets lieten zien, maar daarbij vond ik het eindresultaat niet genoeg op de echte Tux lijken, of het patroon ontbrak. Als we dan toch moeilijk gaan doen, dan moet het resultaat wel goed zijn, vond ik!
Uiteindelijk kwam ik bij een Deense beschrijving van een Tux haakpatroon uit. Gelukkig heb ik ooit redenen gehad om graag Deens te willen leren ( 🙈 ) en kon ik de basisdingen wel aardig volgen. Voor de rest bood Google Translate uitkomst. Leuk! Het project kan beginnen! 🤩

De romp van Tux haken

Dit was al meteen het spannendste deel. Want de vorm van de romp moet wel kloppen. En nu zou ook meteen blijken of het haakpatroon wel deugt. En of ik de vertaling inderdaad goed deed. Omdat ik het steeds per onderdeel vertaalde, was het elke keer afwachten of er verrassingen zouden komen. Bij de romp van Tux was dat nog niet het geval. Gewoon een magische ring en dan ontiegelijk meerderen tot je een paar toeren van 96 steken mag maken en dan heel snel weer minderen. Ik kreeg hier een blaar van…
Het advies van de auteur was om onderin rijst te doen, zodat het zwaartepunt goed zou zitten. Rijst leek mij niet handig en ook onethisch, dus ik heb iets anders bedacht, samen met de leden van de Facebookgroep De Veense Haaknaald. Het is een plat potje (van schoensmeer 😂 ) geworden, dat ik onderin het lijf van Tux heb verwerkt als verzwaring van de vulling. Toen ik de laatste zinnen vertaalde, kwam ik erachter dat ze adviseerden om zwarte vulling te gebruiken, maar dat was al te laat. Eerlijk gezegd vind ik het hebben van witte vulling in een zwart lijf niet zo storend. Ik haak vrij strak, dus het schijnt toch niet heel erg door.
Overigens had ik aan één bol zwarte katoen niet genoeg, dus ik ben hier tussendoor ook nog op jacht geweest naar een nieuwe bol om de romp van Tux dicht te kunnen maken. (En de zwarte delen van ogen en vleugels moesten overigens ook nog.)

De witte buik van Tux haken

Hier moest ik even in de leer bij m’n moeder, omdat ik nog nooit losse had gehaakt. Dat moet voor de buik van Tux in de eerste rij. Toen dit eenmaal duidelijk was, ging het met de buik van Tux heel soepel.

De ogen van Tux haken

Dit zijn gewoon magische ringen, met nog een extra toer eromheen in het geval van het oogwit. Niet zo spannend dus.

De vleugels van Tux haken

Dit was net zoiets als het haken van de witte buik van Tux. Het moesten 4 flapjes worden, waarvan er steeds 2 op elkaar gemaakt worden, zodat het een beetje steviger is. Later heb ik besloten om hier nog een extra toer omheen te haken, om de vleugels wat robuuster te maken. Tegen de grote romp ziet dat er wat logischer uit.

De voetjes van Tux haken

Hiervoor heb je geel/oranje katoen nodig. Ik heb bij de Pipoos in Den Haag een bolletje gekocht in precies de goede kleur. De voetjes met de drie tenen leken mij heel moeilijk, maar dat viel reuze mee! Ze bestaan uit drie tenen van 8 steken (in het rond) die je dan aan elkaar moet haken. Ik kreeg tijdens dit stukje wel opnieuw een blaar ☹️
Hier klopte het patroon niet: er werd aangegeven dat die toer waarin je alles samen haakt 31 steken zou zijn. Naar mijn idee is 3 x 8 altijd nog 24. Wat ik uiteindelijk zelf had verzonnen om wel in lijn met het patroon uit te komen (dus op 31 steken), werkte ook niet: ik had zelf een toer van 29 bij de ene voet en een toer van 36 bij de andere voet 😂
In de eerstvolgende toer heb ik dit meteen gecorrigeerd zodat ik alsnog bij de 31 uitkwam, ik geloof gelukkig niet dat je dit in het eindresultaat nog ziet.

De snavel van Tux haken

Deze was zo klaar, het patroon was een beetje vaag (er staat gewoon genoemd dat je moet meerderen naar een bepaald aantal steken, zonder te zeggen hoe), maar met het verworven inzicht van de onderdelen hierboven is de snavel uiteindelijk precies geworden wat de bedoeling is. Leuk!

Gehaakte onderdelen van Tux in elkaar zetten

Tenslotte moest alles alleen nog in elkaar gezet worden. Hier heb ik het logo van Linux erbij gepakt, want ik wilde graag dat hij er echt op ging lijken. Op dit punt besloot ik ook om de vleugels dus met een toer te verbreden, omdat dat beter overkomt in het geheel. Ik heb de onderdelen eerst met knopspelden op hun plaats gezet, zodat er nog makkelijk geschoven kon worden en het eindresultaat al zichtbaar werd.

Ook een Tux haken?

Als je een Linux-specialist wilt verrassen met een haakwerkje, dan moet je niet met een olifantje of een varkentje aankomen. Nee, dan moet je Tux haken! Deze is heel goed te doen!

Tips als je ook dit patroon wilt gebruiken

  • Ik heb voor mijn Tux alles met haaknaald 3 gedaan. Kleinere naalden heb ik namelijk nog niet. Maar als je zo strak haakt als ik, dan is kleiner ook niet nodig.
  • Vertaal per onderdeel meteen alles. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Vaak heeft de auteur aan het einde nog wat zinnetjes staan met ‘ik deed het … omdat …’ en daar zitten best zinvolle dingen tussen.
  • Is de taal een probleem? Vragen of ik je wil helpen staat vrij. Ik denk er overigens over om het patroon sowieso te vertalen en wat geoptimaliseerd te publiceren. Toevoeging op 8 januari 2019: ik heb het patroon inmiddels vertaald, klik hier om het haakpatroon van Tux in het Nederlands te downloaden >>>
  • Soms is de omschrijving in het patroon niet heel specifiek, bijvoorbeeld “50.-56. omg: formindsk med med 8 i hver omg (88-48)” (minder met 8 in elke toer). Als beginnend haakster is dat voor mij veel te onduidelijk. Ik heb deze toeren helemaal uitgeschreven, en per afgerond gedeelte een streepje gezet, zodat ik de kluts niet kwijt zou raken.
  • Met het in elkaar zetten zijn knopspelden wel erg handig. Je ziet dan meteen of de verhoudingen kloppen ten opzichte van het echte logo!

Het resultaat!

Ja, hier is ‘ie dan! Hij is zo leuk! 😍

tux haken

tux haken

tux haken

Hoe ziet jouw Tux eruit?

In de reacties onder deze blog is het volgens mij niet mogelijk om foto’s te plaatsen. Ik weet dat even zo gauw niet op te lossen. Ik vind het echter wel héél leuk om te zien hoe anderen hun Tux hebben gemaakt!
Hieronder volgt de post van deze blog op onze Facebook. Als het goed is kun je daaronder wél een foto plaatsen in de reacties. Ik kijk ernaar uit!