Even een stapje terug…

Na mijn iets te ambitieuze project (de zomerjas, zie mijn vorige blog) ben ik duidelijk toe aan iets simpelers. Iets wat ik helemaal zelf kan doen, zonder assistentie van meer ervaren naaisters in mijn omgeving. Het kost me wel enige moeite om mezelf te dwingen om nu echt voor een 1-stip-project te gaan. Er zijn immers zoooo veel patronen van leuke, schattige prinsessenjurkjes te vinden. Maar die zijn al gauw 2 of meer stippen. Gelukkig had ik al een tijdje geleden bij CeKa een Burda-patronensetje van 1 stip gezien.

Het patroon

Het patronensetje dat ik gekocht heb, bevat drie patronen van jurkjes, die gedeeltelijk qua idee overeenkomen. Het lijkt me een verstandig plan om met het meest simpel uitziende jurkje (C) te beginnen. Dat is een model met alleen een rok en schouderbandjes die je zelf moet strikken. Er zitten verder wel ruches aan, er moet een biesje op en er wordt met rimpelelastiek gewerkt. Dat zijn wel allemaal nieuwe dingen voor mij… zou het lukken?
Het scheelt dat het patronen zijn die gebruikt kunnen worden voor de maten 68 tot en met 98. Dus ik heb wel wat speling om er de tijd voor te nemen. Mijn lesje van het vorige project heb ik wel geleerd 😇

Stof & fournituren

Toen we eens een dagje in Zwolle waren, en in de winkel van Sikkes verzeild raakten, heb ik mijn slag geslagen. Het werd een schattig rood-wit-blauw stofje met bloemetjes van het merk ‘dapper’ en ik heb er meteen maar liefst drie meter van een eenvoudig blauw biesje bij gehaald. Voor de zomer ga ik uit van maat 74. Dit geeft wel weer enige druk om het project op tijd af te krijgen. Maar goed, het is een érg luchtig jurkje, hier laat ik Hannah niet in de winter mee rondlopen (ervan uitgaand dat ze dan kan lopen 😳).
Ik heb me in de winkel laten adviseren over het rimpelelastiek, en garen in een passende kleur heb ik nog wel liggen. Het project kan beginnen!

Beginnen met het jurkje

patroon op stof makenHet tekenen van het patroon en het overbrengen van het patroon op de stof gaat nu makkelijk. Dat heb ik immers al een paar keer gedaan. Knippen vind ik ook al een stuk minder spannend dan eerst. Er zijn wel een paar centimeters teveel afgeknipt omdat er ergens nog een zoom aangeknipt moet worden en dat heb ik maar half gedaan. Gelukkig is roklengte bij baby’s nog niet echt een issue 😜
De rokdelen heb ik al snel aan elkaar zitten en meteen lijkt het al heel wat. Dat is wel motiverend! Misschien toch maar vaker aan de simpele projecten gaan…

De zoom en het biesje

De zoom moet 3,5 cm omslaan en aan de andere kant moet dan meteen het biesje vastgestikt worden. Dat vind ik wel even ingewikkeld. Maar rijgen helpt! En het is dan eigenlijk ook zo voor elkaar. Het ziet er meteen weer een stuk leuker uit!

De bovenzoom en de ruches

Tegen de ruches heb ik heel erg opgezien. Dat leken mij maar ingewikkelde dingen. Toch ben ik er gewoon aan begonnen, en dankzij de duidelijke omschrijving en een paar instructietekeningen bij het patroon is het vlot gelukt. Ik merk heel erg dat het helpt om steeds maar 1 stap tegelijk te nemen. Als ik zo’n hele alinea met werkomschrijving doorlees, dan snap ik er de helft niet van en dan lijkt het moeilijk. Maar als ik steeds 1 stap bekijk, dan kom ik er wel uit. Dat is fijn!
rimpelelastiek jurkjeBij de omschrijving van de zoom aan de bovenkant mis ik het gedeelte dat je het vast moet stikken. Ook is het rimpelelastiek dat ik meegekregen heb bij de winkel niet gelijk aan het soort rimpelelastiek dat in de omschrijving wordt gebruikt. Hier moet ik dus even improviseren. Ik besluit om de toch nog niet dichtgestikte bovenzoom te gebruiken als tunnel, waar ik dan het rimpelelastiek doorheen rijg. Officieel hoort dat volgens mij wat lager op de rok te komen (ik denk onder de ruches?) maar dit werkt ook prima.

De schouderbandjes

Ook de schouderbandjes lijken eerst ingewikkeld, maar na stap voor stap de beschrijving te volgen, gaat het eigenlijk heel soepel. De bandjes moet je maken door eerst de goede kant naar binnen te slaan, en dan door een inie minie tunneltje de hele boel om te keren. Heel apart, maar het werkt. En ik had er nog nooit bij stilgestaan hoe je zulke bandjes maakt. Nu weet ik het 🤓
Er moeten nog biesjes op de schouderbandjes gemaakt worden, ik vind dat zelf niet zo nodig (stofje zelf is al blij genoeg) maar ik besluit om het patroon en de omschrijving maar gewoon te volgen. De drie meters van het biesje gaan nu mooi op.
De schouderbandjes zet ik vast op de aangegeven plek, maar omdat ik het elastiek wat hoger heb zitten, valt de bovenkant van de jurk nu niet zo mooi. Ik besluit daarom om de schouderbandjes ook bovenaan de rok nog een keer extra vast te maken.

En… klaar!

Huh. Hij is al klaar! Nou, dat ging inderdaad vlot. Ik denk dat ik er 4 avonden mee bezig ben geweest, en echt op m’n gemakje hoor. Dit is wel voor herhaling vatbaar. Ik ga nu het andere jurkje (B) maken denk ik. Maar eerst even genieten van dit geslaagde project dat ik helemaal zelf voor elkaar gekregen heb. Ik heb hem weer meteen nadat hij af was aan de kast tegenover ons bed gehangen, zodat ik het jurkje de volgende ochtend meteen zou zien na het wakker worden (‘het was geen droom…’). Dat gaat een traditie worden denk ik!

Dapper

Het merk van het stofje is ‘dapper‘. Dat vond ik wel grappig. Ik heb er een merkje uit geknipt en deze later nog bij de nek vastgenaaid. Nu lijkt het net of het jurkje echt een merkje heeft. En dappere Hannah ziet er prachtig uit in haar dappere nieuwe jurkje 😍