Al vaker zijn we in de Alpen geweest. We zijn dol op de bergen, maar willen toch eens wat anders.

Daarom besluiten we om dit keer naar de Pyreneeën te gaan, om precies te zijn naar het plaatsje Gavarnie. Dit ligt heel dicht bij het midden van de Frans-Spaanse grens, enkele tientallen kilometers ten zuiden van Lourdes.

Zo’n anderhalve week bivakkeren we in een schamele tent met zo af en toe een beetje elektriciteit – we komen er na verloop van tijd achter dat het gebruik van de waterkoker de reden is dat de elektriciteit er steeds uit vliegt. Gelukkig is het prachtig weer (soms zelfs aan de iets-te-warme kant) en het geeft dus niets dat onze tent zo lek als een mandje is.

De Pyreneeën blijken een prachtige omgeving te zijn met zgn. unieke ‘cirques’ en ruige bergen (de Cirque de Gavarnie, Cirque d’Estaubé en Cirque de Troumouse). Een ‘cirque’ is een bergketen die in een halve cirkel rond een lager gelegen gebied ligt.

Het valt ons op dat in deze omgeving alles veel ongerepter is dan we in de Alpen gewend zijn. We zeggen regelmatig tegen elkaar dat je weinig ‘sporen’ ziet van menselijke bemoeienis met het gebied. Ook zijn er veel wilde dieren (o.a. onze favoriete Marmotten, en ook beren schijnen in dit gebied vrij rond te lopen) die zich zo nu en dan mooi laten fotograferen. Toch zijn we wel blij dat we geen beren tegenkomen, ook al verzekerde een winkelier ons ervan dat ze alleen maar schapen eten…

Het is mogelijk om in Gavarnie een ezel te huren voor een wandeling naar de wereldberoemde ‘cascade de Gavarnie’. Wij hebben dit ook maar eens geprobeerd (zie filmpje, 1:28). Het is een hele bijzondere ervaring en Maryolle en Napoléon lijken het met ons best aardig naar de zin te hebben. We geven ze wel relatief veel rust, water en gras, want het is deze dag extreem warm en we hebben onze twijfels bij de mate van liefde die ze bij de verhuur krijgen. Hopelijk zullen zij ons ook niet snel vergeten…

Het autorijden in deze regio is echt een feest: kuddes schapen liggen lekker midden op de weg te herkauwen (zie filmpje, bij 1:21) en zelfs koeien kunnen op de vreemdste plaatsen de weg versperren.

De flora in het gebied is ook gedeeltelijk anders dan in de Alpen: de “Iris des Pyrenées” (zie filmpje, bij 0:54) is een orchidee-achtige, helder paarse bloem, die we nog nooit eerder in het wild hadden gezien. Laat staan in zulke overweldigende aantallen!

Dit alles levert mooie plaatjes op. Als je daar benieuwd naar bent, vraag dan gerust eens of je onze plakboeken mag bekijken (inderdaad, niet digitaal maar alles met de hand, inclusief kassabonnen en handgeschreven commentaren…). Rieneke is er heel wat uren zoet mee geweest en het is echt een juweeltje geworden.

Op de terugweg hebben we een dagje doorgebracht in Parijs. Om het gebrek aan civilisatie en comfort te compenseren zeg maar. Het was er heerlijk (zie filmpje, vanaf 2:44).

Voor het eerst hebben we ook een GoPro Action Cam meegenomen op vakantie. Met enige regelmaat heb ik daarmee lopen experimenteren.
Met de videobeelden van onze vakantie heb ik uiteindelijk een filmpje gemonteerd. Vergeet niet het geluid aan te zetten! 🙂


Zie ook
Camping Le Pain de Sucre
Office de Tourisme de Gavarnie