Onlangs had iemand bij ons op Facebook een paar handgemaakte muurschilderingen gedeeld. Zo ontstond het idee om dit ook op de babykamer te gaan doen. Super spannend, aangezien we daar nog geen ervaring mee hadden! We hebben dan ook overwogen om een muursticker te bestellen of om een sjabloon te kopen waarmee het allemaal een stuk makkelijker zou zijn. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor het ‘echte’ handwerk, omdat dit precies naar de eigen smaak en helemaal op maat te maken is, en het is ook een stuk voordeliger dan wanneer je er iets voor moet kopen.

Ontwerp muurschildering babykamer maken

gordijnstof black sheepZodra we besloten hadden wat de gordijnstof zou zijn, begon het idee wat verder uit te groeien. De gordijnen waren bij onze (schoon)mams in de maak. Op de stof staan allemaal vrolijke schaapjes (te bestellen onder de naam ‘black sheep’ bij Kwantum of online bij diverse gordijn-webwinkels). We wilden in ieder geval één of meerdere van diezelfde schaapjes op de muur laten terugkomen in de muurschildering.
Ook stond al langer vast dat we ‘iets christelijks’ ervan wilden maken. Dat is immers voor ons het allerbelangrijkste wat we aan onze kleine spruit hopen te mogen meegeven.
In de schapen-sfeer kom je dan al gauw uit bij de Goede Herder, bij de kudde die niemand tellen kan en bij het verloren schaap en dergelijke. We hebben gekozen voor de tekst “Laat mij van Uw grote kudde ook een heel klein schaapje zijn“, dat is een regel uit een kindergebedje.

‘k Vouw mijn handjes,
sluit mijn oogjes,
buig mijn knietjes voor U neer.
Trouwe Vader in de hoge,
zie op mij in liefde neer.
Leer mij vroeg Uw kind te worden,
neem mij aan, schoon jong en klein,
laat mij van Uw grote kudde
ook een heel klein schaapje zijn!

Amen

Het leek ons het handigste om het ontwerp van de muurschildering eerst digitaal te maken, om het vervolgens met een beamer op de muur te projecteren. De eerste stap was dus het uitwerken van het digitale ontwerp op basis van wat we bedacht hadden.

Schaapjes voor muurschildering

black sheep gordijnVoor de schaapjes heb ik wat foto’s gemaakt van de gordijnen. Niet alle schaapjes vonden we geschikt voor de muurschildering, we hebben er in eerste instantie vier gekozen. Deze foto’s heb ik met Photoshop vrijstaand gemaakt, zodat ik gericht kon spelen met de grootte en met de verschillende schaapjes. Ook ten opzichte van de tekst kun je dan alvast wat schuiven om te zien wat mooi is.

Tips als je dit ook wilt doen:

 • Zorg dat je de foto recht op de stof gericht maakt. Als je iets scheef ervoor staat, is het plaatje ook vertekend en dat blijf je dan zien in je ontwerp.
 • Vrijstaand maken in Photoshop kan makkelijk met de ‘Snelle selectie’ knop, links in het menu. Ik selecteer dan altijd daarmee de achtergrond (die ik weg wil halen), daarna kies ik in het menu ‘Selecteren’ de optie ‘Selectie omkeren’. Je hebt dan alles behalve de achtergrond geselecteerd. Dit heb ik vervolgens gekopieerd en verder verwerkt in Illustrator, maar dat kan ook in andere programma’s.

De tekst voor de muurschildering

De tekst hadden we dus al bedacht. Een volgende stap is het bedenken van het lettertype waarin de tekst geschilderd moet worden. De standaard lettertypes vinden wij niet leuk. Comic Sans MS en Verdana en zo zijn echt véél te standaard 😉 (ook een reden om niet bij een webshop zoiets te bestellen; de keuze qua lettertypes vinden wij in de meeste gevallen niet origineel genoeg). Nu zijn er gelukkig allemaal websites waar je gratis de meest bizarre fonts kunt downloaden. Misschien niet legaal, maar we downloaden het alleen voor eigen gebruik, dus dan mag het vast wel.
Voor ons stond al vast dat we de kleur van de andere muur wilden laten terugkomen in de letters. Dit is echter heel zacht baby-groen: dat heeft helaas te weinig contrast voor een witte ondergrond. Daarom zochten wij gericht naar een lettertype waarin een schaduw of rand aanwezig is, die in een donkere kleur de tekst wél duidelijk leesbaar maakt tegen de witte ondergrond. Zo kwamen we terecht bij het lettertype ‘Candy Pop!’. Dit lettertype heeft iets kinderlijks / wolligs, is duidelijk te lezen én heeft een stevige schaduwrand waardoor het met het zachte groen goed op te lossen valt. Verder leek het me technisch gezien niet zo moeilijk om dit lettertype te schilderen, ook niet onbelangrijk 😛

Met deze ‘ingrediënten’ kwamen we bij het eindontwerp terecht. We hebben hier nog een paar nachtjes over geslapen voordat we daadwerkelijk aan de slag gingen.

ontwerp babykamer muurschildering

Wil je dit ontwerp ook gebruiken voor je eigen muur? Wellicht ben ik bereid om het af te staan. Stuur dan even een mailtje naar a punt m punt vlaanderen apenstaart kliksafe punt nl!

Het projecteren en de eerste lijntjes op de muur

projecteren muurschilderingMet een beamer hebben we het ontwerp op de muur geprojecteerd. Eerst hebben we een beetje gespeeld met de grootte en de hoogte. Toen we er een goed gevoel bij hadden, heb ik de projectie op de muur overgenomen. Dat ging vrij simpel: je hoeft alleen met een potlood de randjes over te trekken.

muurschildering babykamer aanpak

Tips als je dit ook wilt doen:

 • Zorg ook hierbij dat de beamer recht op de muur gericht staat. Het valt misschien niet direct op, maar je gaat het echt zien als de lichtbundel niet helemaal haaks op de muur staat.
 • Neem echt alle lijntjes en details over op de muur. Je kunt beter iets te veel potloodlijntjes hebben (die uiteindelijk toch onder de verf verdwijnen) dan dat je tijdens het echte schilderen twijfelt over hoe iets precies moet.
 • muurschildering projecteren

 • Als je een heel klein stukje gedaan hebt, houd dan even je hand voor de lichtbundel om te zien hoe de lijntjes eruit zien op de muur. Soms zie je dan sneller dat je een bepaald stukje nog niet overgetrokken hebt. Ook is het heel bemoedigend om te zien hoe ‘echt’ het er al uit ziet!
 • Raak de beamer niet aan zolang je nog niet helemaal klaar bent. De minste trilling of verschuiving kan er al voor zorgen dat je de kluts kwijt raakt.
 • Stel de schermbeveiliging zo in dat hij niet na 5 minuten al op de screensaver gaat. Dat scheelt heel wat schrikreacties! 😉 Bij mij was een uur lang genoeg.

Het schilderen op de muur

muurschildering aanpakToen de lijntjes eenmaal goed op de muur stonden, kon het echte schilderen gaan beginnen. We hadden nog een restant van de zachtgroene verf (latex) op de muur er tegenover, dus over een kleurverschil hoefden we ons geen zorgen te maken. Ik ben begonnen met het inkleuren van de letters. Daarna heb ik met acrylverf de kleur van de schapensnuit zelf gemengd en erop gesmeerd, net als de kleur van de schapenvoetjes. Gelukkig duurt het even voordat acrylverf uitdroogt op het palet, dus waar nodig kon ik er even later nog een tweede keer overheen gaan om het helemaal mooi dekkend te krijgen. Hoewel je er weinig van ziet, heb ik ook de witte gedeelten (schapenvacht en -ogen) voor de volledigheid met witte acrylverf overgeschilderd. aanpak muurschildering makenVervolgens heb ik ook de donkere lijntjes en de schaduwen achter de letters geschilderd (in een zelf gemengde grijstint die in de buurt komt van die van de gordijnen). Al met al ben ik hier bijna een hele dag mee bezig geweest. Als laatste heb ik met witte muurverf (latex) de omtrek van de letters en de schaapjes nog wat strakker gemaakt. Dat was echt de ‘finishing touch’ waardoor het helemaal mooi werd! Voor zover ik op sommige plekjes uitgeschoten was, heb ik het op deze manier hersteld door nog een keer met de restanten verf er overheen te gaan, net zo lang tot het strak genoeg was.

Tips als je dit ook wilt doen:

 • Als je niet weet hoe dekkend de verf is die je hebt, begin dan met de lichte kleuren. Het is makkelijker om een foutje van een lichte kleur te overschilderen met iets donkers dan andersom.
 • Latex droogt vrij snel op je palet. Als je dit handmatig gemengd hebt, zorg dan dat je niet te lang pauzeert tussendoor. Of bedenk je schildering zo dat je niet lang met één kleur hoeft te doen van zelf gemengde latex.
 • Acrylverf had ik nog liggen, die kwam bij de Action vandaan. Kwaliteit is prima, en het droogt niet zo snel op je palet (op de muur wel), wat wat ruimte geeft om te pauzeren als je kleuren zelf hebt samengesteld. Ook kun je natuurlijk in een winkel acrylverf halen in precies de goede kleur. Aan de Patrimoniumlaan in Veenendaal zit bijvoorbeeld een winkel waar ze acrylverf in veel kleuren hebben (en niet per se in grote hoeveelheden)!
 • Het scherp maken van de randjes met de achtergrondkleur (in mijn geval witte latex) maakt het echt strak. Let er wel op dat je echt dezelfde verf gebruikt als die al op de muur zat! (Deed ik perongeluk fout, en dat gaf zo op het laatste moment wel wat frustratie…)
 • Hoe fijner je penseel, hoe preciezer je kunt werken. Ik had meerdere formaten liggen en daarmee kon ik heel goed uit de voeten. Voor de donkere verf (die moeilijker te corrigeren is én die van die precieze lijntjes moet vormen) heb ik de meest fijne kwast gebruikt die ik had.
 • Met je neus op het schilderwerk blijf je altijd onregelmatigheden zien. Stap af en toe naar achteren om te kijken hoe het er van een afstandje uit ziet: dat is heel bevredigend! Houd ook in gedachten dat het handwerk is en handwerk blijft: als er geen enkele onregelmatigheid in mag zitten, dan had je beter zo’n kant en klare sticker kunnen kopen 😉

En dan nu… het resultaat

Met enige trots posten we hier een paar foto’s van het eindresultaat. Een echte hand-gemaakte muurschildering voor de babykamer van ons kleintje. Volledig uniek en helemaal passend bij het kamertje 💓

muurschildering babykamer black sheep

muurschildering babykamer black sheep

PS (toegevoegd op 4 januari 2017)

Intussen is onze kleine Hannah geboren, op 21 oktober jongstleden. We hebben nog geen seconde spijt gehad van de thema-babykamer. Elke dag genieten we van ons lieve meisje én van het helemaal-in-stijl-kamertje! Het gebedje waar de muurtekst uit komt, zingen we met Hannah als ochtendgebedje. Ze is nog klein maar het duurt vast niet lang meer tot ze het mee kan zingen 💕
Verschillende mensen brachten voor Hannah een kraamcadeautje mee in het thema van ‘schaapjes’. Dat heeft onder andere al een leuke collectie knuffels opgeleverd!

Vandaag kwam ik ook nog iets anders ge-wel-digs tegen: een fotoalbum-plakboek met precies deze schaapjes op de voorkant. Als je me kent dan weet je dat ik foto’s het liefst handmatig inplak. Hoe meer werk hoe beter 😉 Zie voor een impressie een eerdere blog van onze vakantie waarin ook foto’s van het plakboek van die vakantie te zien zijn.
Maar er is dus een perfect bijpassend foto-plakboek bij dit themakamertje! Hij is te bekijken via de website van Landen Foto Albums. Ik heb hem net meteen besteld! De foto’s van de eerste maanden van Hannah zijn al binnen, ik kan niet wachten om te beginnen met inplakken!