Lang heb ik er tegenaan gehikt, maar uiteindelijk was ‘ie binnen 2 dagen helemaal klaar: een zelf gemaakt (DIY) boxkleed, dat precies bij onze woonkamer past.

Stof kiezen

Het begon allemaal met de stofjes. Wat hebben we daar lang over nagedacht! Eigenlijk zochten we iets met een lief zacht beestje of een poppetje in de kleuren van de woonkamer, maar toen we echt concreet moesten worden, is het toch iets met twee verschillende effen stofjes geworden. Dat straalt hier in huis toch net iets meer rust uit. De kleine krijgt immers nog genoeg wilde kleuren en toeters en bellen te zien… 😉
We hebben de stof gekocht bij Karteris in Barneveld.

boxkleed stof kopenWat ik als echte beginner niet aan zag komen, was dat dit pluche-achtige stofje wel érg pluizig is, vooral direct na het knippen. Dit was dus zeker de laatste keer dat ik met dit soort stof gewerkt heb, ik blééf aan het stofzuigen met al die pluizen in de kamer (heel fijn in combinatie met nesteldrang…). De stof is verder wel lekker zacht!

Het ontwerp

Op andere blogs heb ik wat ideeën opgedaan over mogelijke manieren om zo’n boxkleed op te bouwen. De afmetingen van de box zijn zodanig dat ik het mooi kon doen met 3 bij 4 vierkantjes van ongeveer 23×23 centimeter. Daarvoor moesten dus 12 vierkante lapjes geknipt worden van ongeveer 26×26 centimeter (vanwege de zoompjes iets groter geknipt).
Omdat ik het kleed aan twee kanten wil kunnen gebruiken, werden dat 24 lapjes, namelijk 12 van elke kleur stof. Voordat ik hier de naaimachine in zette, heb ik eerst gekeken wat de leukste indeling is met de lapjes. We hebben uiteindelijk gekozen voor het ‘schaakbord’-motief.

boxkleed makenboxkleed makenboxkleed makenboxkleed maken

De lapjes aan elkaar zetten

boxkleed te kleinEerst heb ik de rijtjes van vier lapjes aan elkaar gezet. Daarna heb ik deze repen van vier vierkantjes aan elkaar gemaakt zodat het er 12 werden. Dat was zo gepiept, alleen helaas viel het allemaal toch wat kleiner uit dan ik had gehoopt: het kleed werd te klein!
Gelukkig hadden we ruim genoeg stof gekocht en was er voldoende over om een rand rondom toe te voegen aan het kleed. De ene kant heeft een grijze rand gekregen en de andere kant een bruine rand. Hoewel dit dus niet de bedoeling was, maakte die rand het eigenlijk wel precies af. Het ziet er meteen een stuk chiquer uit.

boxkleed groter maken

De vulling

fiberfill dik boxkleedEerst waren we van plan om een dekbed van de Ikea erin te doen. Dat schijnt heel goedkoop te zijn als vulling, en het voldoet prima. Alleen de Ikea zit hier een beetje ver vandaan, dus we zijn toch voor fiberfill gegaan: dat is gewoon te koop bij de stoffenzaak. Bij Karteris konden we kiezen uit dunne of dikke fiberfill. We hebben de dikke gekozen, zo wordt het kleed lekker dik.
Om een mooi ‘pof’-effect te krijgen bij de vierkantjes, heb ik alle naden apart nog eens aan de fiberfill vastgenaaid. Ik dacht dat dat een heel precies klusje zou zijn, waarbij je makkelijk scheef zou naaien, maar dat viel reuze mee! boxkleed maken fiberfillWel was het een hele uitdaging om met zo’n enorme plak fiberfill + kleed de naaimachine te gebruiken. In sommige gevallen moet je dan echt het halve kleed oprollen en onder de naaimachine-arm heen wurmen. Maar het is allemaal gelukt! 🙂

Dit heb ik twee keer gedaan, zowel de boven- als de onderkant zit aan een laag fiberfill vast. Er zitten dus twee lagen fiberfill op elkaar in verwerkt.

Het boxkleed afmaken

boxkleed maken twee kantenTot dit punt had ik dus twee lappen stof die op een laag fiberfill waren vastgenaaid. Deze twee delen moesten nog op elkaar gemaakt worden om er een ‘echt’ boxkleed van te maken dat aan twee kanten gebruikt kan worden. Hiervoor heb ik de randen van de goede kanten aan drie zijden op elkaar genaaid. Dat was best een gepruts, omdat de fiberfill ervoor zorgt dat er wat spanning op die (nog te maken) naden in de rand staat. Dit heb ik een keer uit moeten halen omdat het niet netjes werd. boxkleed fiberfillNadat ik de fiberfill aan de randen wat korter afgeknipt had, ging dit een stuk beter. (Op de foto zie je nog de versie met de iets te grof uitstekende fiberfill aan de randen.)
Toen de drie zijden aan elkaar vast gemaakt waren, heb ik het omgekeerd, zodat de goede kant naar buiten kwam. Heel erg leuk om te zien hoe het ging worden! Tenslotte is de vierde zijde dichtgemaakt door het ‘gewoon’ aan de buitenkant dicht te naaien. Dat is wel iets minder profi, maar aangezien de box bij ons toch in een hoek staat, ziet niemand dat (o.a. ook omdat het een pluizige stof is, het stiksel is bijna niet te zien).

Het resultaat

In mijn enthousiasme heb ik natuurlijk meteen het boxkleed in de box gedeponeerd. Een aantal speeltjes die we tot nu toe al voor de kleine hebben ontvangen, heb ik er in gelegd. Zo ziet onze woonkamer er weer een beetje meer baby-proof uit! 💗

zelf gemaakt boxkleed naaien

Ook een boxkleed maken?

Het is nu al laat, maar ik ben van plan om hier binnenkort een korte handleiding te plaatsen voor het zelf maken van een boxkleed. Echt voor beginners: ik heb zelf nog maar amper ervaring met naaien, en deze heb ik helemaal zelf binnen twee dagen gemaakt! Wat mij betreft dus een heel bevredigend klusje voor iemand die nog maar net wil leren naaien.

Toevoeging op 29 november 2018

Inmiddels is onze kleine Hannah al meer dan 13 maanden oud, het boxkleed functioneert nog steeds uitstekend! En in mei 2019 hopen we onze tweede spruit in de armen te mogen sluiten. We blijven dan gewoon dit boxkleed gebruiken, het past nog steeds goed in ons interieur.

Hierboven gaf ik aan dat ik nog een handleiding zou plaatsen. Ik zag in Google Analytics dat deze blog erg goed gelezen wordt (bedankt voor het klikken allemaal hoor! Ik voel me vereerd!🤓), dus ik moet het maar eens aanvullen.

Het heeft dus wel even geduurd, maar intussen heb ik mijn briefjes met aantekeningen boven water gekregen en bij dezen volgt dus een korte beschrijving van hoe ik het qua afmetingen heb aangepakt. Er staat ook ergens een foto van de briefjes die ik had. Ik snap mijn eigen berekeningen niet overal meer, maar ik raad je wel aan om het ook eerst even uit te tekenen / te denken voordat je stof koopt of erin gaat knippen.

Mijn plan van aanpak boxkleed maken:

 1. Afmetingen van de box opmeten. Ik zou hier een centimeter rondom (dus 2 centimeter per zijde) bij doen zodat het lekker ruim gaat passen. Hij kan echt beter net iets te groot worden dan iets te klein.
 2. Deel de lange kant van de box door 4. Deel de korte kant van de box door 3. Dat worden de afmetingen van je vierkantjes.
 3. Overweeg hoeveel verschillende stofjes je wilt verwerken in je boxkleed. Je kunt dat net zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb zelf alleen 1, 2 of 3 verschillende overwogen, omdat ik het niet te druk wilde maken. Het aantal verschillende stofjes bepaalt vervolgens hoeveel cm stof je van elke stof nodig hebt (en wat het hele grapje gaat kosten). Houd er ook rekening mee dat je een boven- en onderkant hebt. Wil je de bovenkant hetzelfde als de onderkant, of juist iets totaal anders? Maak er maar wat moois van! 😊
 4. Als je net zo onhandig en onzeker bent als ik (😇): teken het dan a.j.b. helemaal uit op een briefje en reken het nog 5x opnieuw na.
 5. Knip de vierkantjes zo’n 3-4 centimeter groter uit dan wat je hierboven hebt berekend. Je moet immers nog naden kunnen maken.
 6. Leg de vierkantjes in de box en controleer of het zo inderdaad gaat passen. Speel eventueel ook met de verschillende stofjes tot je het helemaal top vindt. Zelf maakte ik hier direct een foto van zodat ik in een later stadium nog zou weten hoe het moet worden (en o.a. om het ook aan manlief voor te leggen via WhatsApp).
 7. Zet de lapjes aan elkaar, eerst in de rijtjes van vier. Als je één rijtje af hebt: meteen controleren of dit inderdaad lekker in de box past.
 8. Zet dan de rijtjes van vier aan elkaar: drie rijen breed. Controleer hierbij ook meteen hoe dit past in de box. Zo ja, dan kun je verder met de vulling. Zo nee, dan kun je zo’n extra strook rondom overwegen zoals ik ook heb gedaan.
 9. Vulling: afmetingen aanhouden van de box. De randen korter afknippen kan altijd nog. Speld een kant van het kleed op een deel van de vulling.
 10. Begin met de binnenste naden vast te zetten. En werk dan naar de buitenste naden toe. Zet de boven- en onderkant van het kleed nog niet op elkaar vast – eerst weer even checken hoe het eruit ziet in de box voordat je verder gaat!
 11. Als dit goed lijkt, knip dan de uitstekende delen van de vulling kort af. Anders lukt het niet zo goed om de boven- en onderkant strak op elkaar te naaien.
 12. Leg de goede kanten van het boxkleed op elkaar en naai drie kanten rondom dicht. Een stevige zigzag is wellicht het duurzaamst omdat er best wat spanning op kan komen te staan.
 13. Keer het boxkleed om en naai de laatste kant dicht. (Mocht je wat handiger zijn dan ik, dan kun je het misschien ook binnenstebuiten wat verder dichtnaaien en dan nog omkeren, of misschien kun je het laatste stuk met de hand heel netjes dicht krijgen.)
 14. Nu is je boxkleed klaar. Laat die baby maar komen! 👶🏼
 15. Leuk: post hieronder bij de reacties een foto van hoe het boxkleed bij jou geworden is. Of van je tussen-stappen. Anderen die het lezen, hebben daar misschien ook iets aan. Ik ben reuze benieuwd naar die DIY boxkleden

Meer creatieve ideetjes voor baby’s en dreumesen

Ik heb nog een paar blogs geschreven in de aanloop naar de geboorte van Hannah en tijdens haar eerste levensjaar. Misschien vind je deze ook interessant:
Mijn allereerste naai-blog: een positierokje voor de zomer
Zelf ontworpen muurschildering maken op de babykamer
Een positie-zomerjas naaien die eigenlijk te moeilijk was
Makkelijk babyjurkje naaien voor de zomer
… en ik ben nu met een jurkje voor Hannah bezig voor de kerst! Zou hij op tijd af zijn? 🙈💪🏼 Ik zal er t.Z.t. weer over bloggen!
Update 24 december 2018: Gelukt!!! Zie de nieuwe blog over de dreumes kerstjurk >>>